Page d'accueil | | Enregistrement | Entrée
 
Lundi, 2024-05-06, 3:51 PM
Bienvenue Visiteur | RSS
Menu du site
Statistique

Total connecté : 1
Visiteurs : 1
Utilisateurs : 0
Forme d'entrée
BANG
CAGRI


Kurdelyon.ucoz.com

Heya ku Kurdan, Kurdî xwend û nivîsîn û heya ku eserên helbestvanê xwe yî mezin, Ehmedê Xanî bixwînin wenda nabin.--"Kürtler, Kürtçe okuyup yazdıkça ve örneğin büyük şairleri Ehmedê Xanînin eserlerini okudukları sürece kaybolmazlar. (Wolfgang Günter Lerch)
Kurdelyon.ucoz.com

Kurdelyon.ucoz.com

Kürdistan, Mazlum halkların ana rahmi Kanlı düzenlerin zifiri gecelerinde yolun sonundaki özgürlük ışıltısı, Sızlanışı ezilmişliğin çok eski bir ağıt gibi sürüp gelen çağlar ötesi karanlık zamanlardan, Kanıyor şimdi yerin- göğün kanıyor yüzyıllardır dört bir yanından, Sağın-solun, önün-ardın eli kanlı, ağzı salyalı yeminli düşman...
Kurdelyon.ucoz.com


RSS Yeni Özgür PolitikaRSS Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Duyuru Panosu
DUYURU-1


öcalan'a özgürlük ötöbüsü 02-11-2012 tarihinde Lyon'da saat 15h00'de Place Bellcour'da olacakdir.!!!


DUYURU-2






Fransa- Lyon'da 09-12-2012 tarihinde PKK'nin kurulus yildönümü kutlanaçakdir. BERNAME::Axavtin- Ergin Xeligan-sosin-siyar Munzur-Koma Mezopotamya-Koma Dilan ve Sinevizyon


ADRES::1 rue Luis Saillant 69120 Vaulx-en-Velin










Page d'accueil » 2012 » Avril » 15 » Fransa Seçimleri ve Kürtler
5:23 PM
Fransa Seçimleri ve Kürtler
Ahmet Dere

Fransa Seçimleri ve Kürtler

15 Nisan 2012 Pazar

22 Nisan günü Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılacak, 6 Mayıs günü ise ikinci ve nihai tur gerçekleşecek.

Nicolas Sarkozy’nin partisi olan UMP (eski ismiyle RPR)  1995 yılından beri Cumhurbaşkanlık koltuğunu elinde tutmaktadır. Yani 17 yıldır Fransa bir parti tarafından yönetilmektedir. Merkez Sağ Partisi olan UMP Nicolas Sarkozy tarafından tamamen sağa kaydırılmış, Jean-Mari Le Pen’in partisi olan (Mevcut durumda kızı Marine Le Pen tarafından idare edilmektedir) Ulusal Cephe’nin sağında yer almaktadır. Bu yıl ki seçimleri kazanabilmek için tamamen sağcı ve siyasetinin merkezine de güvenlik sorunlarını alan Sarkozy bu son günlerde uslübünü daha da sağa kaydırmıştır. Yabancılara karşı pek hoşgörülü olmamasına rağmen, bu parti hem Yahudilerden hem de Ermenilerden oy almaktadır.

Nicolas Sarkozy’nin rakibi ise Sosyalist Parti’nin adayı olan François Holland’dır. François Mitterrand’dan  sonra oyları sürekli düşen bu parti, genel olarak Fransa sorunlarına çözüm olabilecek bir siyaseti geliştirmede pasif kalmıştır. Bunun sebeplerinden bir tanesi de bir türlü iç sorunlarına çözüm bulamaması olmuştur. Fakat bu yıl ki seçimlere biraz daha hazırlıklı girdiğini söyleyebiliriz.

17 yıldan beri Merkez Sağ partisinin iktidarda olması Fransızlarda belli bir değişim arzusunu geliştirmiştir. Böylesi bir siyasi atmosferin egemen olduğu Fransa’da ibre daha çok Sosyalist Partiden yana olduğunu söyleyebiliriz. Sarkozy’nin bir dönem daha Cumhurbaşkanı olma ihtimali sözkonusu olmakla birlikte, değişimin arzusunun galip geleceğini düşünüyorum. Yani seçimleri Sosyalist Partinin veya onun adayı olan François Holland’ın kazanmasından ziyade, Fransızların değişimden yana olan tercihleri daha fazla ön planda olacaktır. Nicolas Sarkozy’e karşı alternatif olan tek parti Sosyalist Partisi olduğu için seçimlerin ikinci turunda birinci parti olarak çıkabileceğini söylemek için biraz erken olsa da bu pek de yanlış bir tahmin olacağını zanetmiyorum.

Fransa’da yaklaşık 150 bin Kürt yaşamaktadır. Şimdiye kadar hiç bir seçimde Kürtlerin oyları önemini hisettirmemiştir. Bunun bir sebebi bu ülkede yaşayan Kürtlerin çok azı vatandaş olup oy kulanabiliyor olurken, esas sebebi ise Kürtlerin merkezi bir temsiliyet gücüne sahip olmamalarıdır. Tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Fransa’da da ayrı ayrı Kürt örgüt ve dernekleri bulunmaktadır. Bunlar arasında Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) biraz daha geniş bir örgütlülüğe sahip olsa da, Fransa siyasetinde gücünü hisettirebilecek bir yönetimden yoksundur. Siyasi etkinlik açısından Paris Kürt Enstitüsü belli bir güce sahip olsa da, Kürtler arasındaki örgütlülük noktasında zayıftır. Güney Kürtlerinin avantajlı bazı yanları olsa da sayı olarak az oldukları nedeniyle fazla ön plana çıkamamaktadırlar. Ayrıca Güney Kürtleri, yarı resmi olarak da olsa belli bir devlet gücüne sahip olduklarından ötürü Fransa’daki seçimlerde taraf olmak istememektedirler. Sanırım bu yaklaşımları makul ve yerindedir.

Son yıllarda Fransa’daki Kürtlerin önemli bir bölümü vatandaş olmuştur. Eğer iyi bir örgütlülük geliştirilmiş olsaydı bu seçimlerde hem UMP ve hem de Sosyalist Partinin özel ilgisini üzerine çekebilirdi. Ne yazık ki öyle olmamıştır, seçimlere az zaman kalmasına rağmen Kürtlerin evlerine baskın düzenlenmiş, tutuklamalar gerçekleşmiştir. Bu politika UMP tarafından geliştirilmiştir, Sosyalist Partisi ise sesiz kalmakla ona ortak olmuştur. Bir anlamda hem Merkez Sağ Partisi ve hem de ona alternatif olan Sosyalist Partisi, seçim sürecine rağmen Kürtlere karşı negatif bir tutum içerisine girmişlerdir. Bu noktadan bakılırsa, Fransa’daki Kürtlerin ne kadar örgütsüz ve siyasetten pasif olduklarını görebiliriz.

Geçen günlerde FEYKA’nın bir açıklamasında, Sol Cephe’nin adayı olan Jean-Luc Mélenchon’un destekleneceğini okudum. Özellikle Kuzeyli Kürtlere karşı UMP’nin varolan yaklaşımı ve Sosyalist Partinin sesizliği elbette Kürtleri Sol Cephe’yi desteklemeye itiyor. Fakat bu pozisyon kendi oy potansiyelini doğru değerlendirmek olmuyor, ilk sırada olan iki partinin negatif yaklaşımları böylesi bir protestocu davranışa itmiştir FEYKA’yı. Ne kadar Kürdün, FEYKA’yı dinleyip onun istediği partiye oy vereceği de meçhul.

Bana göre, başta Almanya ve Fransa olmak üzere, Orta Avrupa ülkelerindeki tüm Kürtlerin, sözkonusu bu ülkelerin iç siyaseti olduğunda, ortak bir siyasi duruşa sahip olmaları gerekmektedir. Eğer doğru bir ortak yaklaşım geliştirilirse bu ülkelerde her siyasi parti, dolayısıyla iktidar, Kürtlerin değerini bilir, onlara karşı kolay kolay olumsuz bir davranışta bulunmaz, tıpkı Yahudilere ve Ermenilere karşı sahip oldukları duyarlılık gibi.

Kürtlerin sağlıklı bir kurumsal temsiliyet gücü ortaya çıkmadığı müddetçe Fransa’da, veya Avrupa’nin herhangi bir ülkesinde, parti işaret etmenin hiç bir manası yoktur. Bana göre her Kürt tanıyabildiği ve kendine yakın hisettiği partiye oy vermelidir, ancak o şekilde vicdanen rahat olunabilir.



Visualisations: 555 | Ajouté: volongoto | Rating: 0.0/0
Nombre total de commentaires: 0
Prénom *:
Email *:
Code *:
Recherche
Calendrier
«  Avril 2012  »
LunMarMerJeuVenSamDim
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Archives des enregistrements
Amis du site
  • Créer un site
  • Jeux en ligne gratuits
  • Ton desktop en ligne
  • Ton Tutoriel vidéo

  • Duyuru Panosu
    Lyon'e 35 salvegera damezirandina PKK'te piroz kirin tarih:30-11-2013 YER: 68 b. Irene Joliot-Cuire 69200 Venisieux
    Yazi iki
    yazi üç


    -----DUYURU-----
    Kendi gençmisinden kaçan bir Türkiye, tarihiyle yüzlesmedigi sürece Dersim'i,Sivas'i,Maras'i,çorum'u Gazi'yi,ümraniye'yi 1 Mayis1977'nin,6-7 Eylül olaylarini tekrar yasamaya mahkümdür.Geçmisin Karanligin geleçekde kurulacak güzel günlerin önünde engel olarak durmaya devam edeçekdir.Maras katliamini anmak için sinevizyon gösterisi yapilacakdir. Katliamlara karsi olan herkes davetlidir.
    ADRES: 39 rue george courtelin 69100 Lyon- Villeubanne. TARIH: 23-12-2012. Saat 13'00'de


    Duyuru Panosu

    DUYURU

    Rojava direnişi direnişimizdir

    Rojava'yla dayanisma yürüyüsü tarih=12-10-2013 yer LYON place Beellcour SAAT=14h00
    duyuru
    duyuru

    Kurdelyon.ucoz.com

    "Qazî Mihemed'in Kürd Ulusuna Vasiyeti"
    Kardeşlerim, Artık düşmanlarınıza aldanmayın, Kürtlerin düşmanları hangi ulustan ve guruptan olurlarsa olsunlar, düşmanlarımızdırlar, merhametsizdirler, vicdansızdırlar, size acımazlar. Sizi birbirinize kırdırırlar, yalan dolanlarla, para-pulla sizi karşı karşıya getirirler.

    Kurdelyon.ucoz.com



    !!-AGAHDARI--DUYURU-!!

    Kadinlar günü ile ilgili bir yürüyüs düzenleneçekdir. Bütün halikimiz ve dostlarimizi bekliyoruz.YER: Place Bellcour LYON TARIH:9 mart 2013 Saat< 14h30